Alkoholberoende

När det helt enkelt blir för mycket

I grunden handlar det om biologi. Den mänskliga hjärnan har ett belöningssystem som triggas av saker som arten behöver för sin fortlevnad: till exempel äta, dricka och ha sex. Men det finns andra saker som också ökar flödet av dopamin. Alkohol och droger gör det – och spel med eller utan pengar.

Beroendet tar ofta så stor plats i ens liv att det konkurrerar ut väldigt mycket annat som är viktigt, till exempel vänner, familj, hälsan och jobb. För många leder beroendet till slut till att det sociala livet bryter samman.

Ett riskbruk och skadligt bruk är inte samma sak som en beroendesjukdom.
Om man har mer problematiska vanor än ett riskbruk går att ta reda på genom en diagnostisk bedömning.
Det syftar till att få rätt hjälp behandlingsinsatserna skiljer sig mellan ett riskbruk och ett beroende.

Orolig?

Hör av dig till oss så hittar vi tillsammans en väg. Hjälp finns att få.

alkoholberoende

Alkohol är i vårt samhälle en accepterad och laglig drog som det finns mycket positivt kopplat till. Men för vissa personer blir den positiva effekten något som gradvis kidnappar belöningssystemet. Det är egentligen inte hur ofta du dricker som avgör om det finns ett beroende utan snarare vad som sker när du dricker. 

När väl ett beroende till en substans eller ett beteende etablerats så kidnappas belöningssystemet i skenet av att beteendet är gynnsamt trots att det skapar långsiktiga negativa konsekvenser. Sinnesförändringen och funktionen som aktiveras i belöningssystemet memoreras och arkiveras som ett positivt minne och skapar därmed en strukturell förändring i hjärnkemin. Belöningssystemet minns!