Anhörigprogram

Att vara anhörig till någon med beroendeproblematik är en av livets svåraste utmaningar. Motstridiga känslor som ilska, sorg och hopp kan skapa en tillvaro där man slits mellan att vilja hjälpa och känna sig maktlös. Som anhörig kan man ibland må lika dåligt – eller till och med sämre – än den beroende personen, som kanske inte ens vill erkänna sitt problem. Förnekelse är en del av beroendesjukdomen, och skulden läggs ofta på de närstående.

Olika typer av missbruk och beroende kan ge en otrygghet och osäkerhet familjen och närstående.

Att leva i en miljö där någon är beroende innebär stor stress. Kommunikationen faller ofta samman och personen som utvecklat ett beroende börjar isolera sig. Personen tar inte in omgivningens bild och kommunicerar inte ut till övriga familjen vad som sker inombords – inte ens för sig själv.

Slutligen börjar familjen och andra närstående isolera sig mot omvärlden. Alla har då anpassat sig till sjukdomen, ofta både i familj och på arbetsplats. Det är viktigt att anhöriga och närstående får hjälp för sin egen skull, då de mönster som uppstår med att leva nära en beroendesjukdom kan skapa långvarig mental och känslomässig ohälsa.

Anhörigprogrammet ger kunskap om medberoendeproblematiken och de negativa konsekvenser som uppstår i familjen. Anhöriga och närstående får utbildning i hur de kan förbättra sin egen livssituation. Med hjälp av andra i samma situation går det att skapa en positiv förändring. Det har även visat sig att om familj och närstående får hjälp så ökar tillfrisknandet även för den som är i behandling för sitt beroende.


Anhörigprogrammet ingår för anhöriga som har någon i grundbehandlingen hos oss. Det är även öppet för personer som inte har någon i behandling hos oss.


Vad är medberoende?

I dagligt tal används begreppet medberoende av anhöriga, behandlare och forskare för att beskriva rollen och beteende hos närstående till personer med beroendeproblem.

Den som har levt många år i närheten med en person som har alkohol-, drog- eller spelproblem har förmodligen anpassat sig efter dennes beteenden. Att ständigt skydda och försöka dölja problem tar mycket kraft och energi.

Bland de svårigheter som drabbar den medberoende framträder särskilt de som påverkar den psykiska hälsan, som ångest, depression, lågt självförtroende och tankar på självmord.

Här finns många som verkligen behöver bli sedda och relevant bemötta.

Den som är anhörig behöver också stöd.


Är du medberoende?>> 

Anhörigprogrammet startas löpande under året. Kontakta oss om du vill veta mer eller önskar boka en plats till någon av programstarterna.